Nyílászáró csere – hogyan és mikor érdemes elvégezni?

A nyílászáró csere során elsődleges szempont, hogy az új ablakok és ajtók által nyújtott kényelmet és biztonságot sokáig élvezhessük. Legalább ilyen fontos a precíz, szakszerű beszerelés, hogy a nyílászárók könnyen mozgathatók legyenek, illetve minél kevesebb bontással és kosszal járjon maga a folyamat. 

Akár a fűtésszámlán szeretne spórolni, akár a biztonság vezérli, akár teljes lakásfelújításban vagy hirtelen felmerülő nyílászárócserében gondolkodik, a munkálatok gyorsan, akár 1 nap alatt is kivitelezhetők. A cikkben bemutatjuk, mi alapján érdemes szakembert és új nyílászárókat választania. Arra is kitérünk, hogyan zajlik a nyílászáró csere bontás nélkül a Perfekt Mór Kft módszerének segítségével. 

Nyílászáró állapotának felmérése

Felújításra váró ablak

A régi ablakokat és ajtókat elsőkörben érdemes alaposan átvizsgálni. Amennyiben a régi fa nyílászáró kerete viszonylag jó állapotban van, ám az nehezen záródik, elegendőnek bizonyulhat egy felújítás. Ha nemcsak a rosszul illeszkedő nyílászárók miatti huzat zavaró jelenségét akarjuk megszüntetni, hanem a fűtésszámlát is csökkentenénk, akkor üveget is érdemes cserélni. Az ajtók vagy ablakok alatti repedések pedig ablakszigetelő gumi csík, vagy másnéven tömítőszalag segítségével lezárhatók.

Lehet bármilyen jó állapotban a régi ablaküveg, elöregedett szerkezettel nem gazdaságos a javítása. Ha azonban a fakeret elvetemedett vagy rothadásnak indult, akkor minden esetben nyílászáró cserére van szükség.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy a hideg idő beköszöntével a régi ablakok szellőztetés nélkül is azonnal párásodni kezdenek, akkor a nyílászáró nem szigetel megfelelően. Ilyenkor jó döntés lehet lecserélni egy többrétegű üvegezéssel ellátott műanyag ablakra. Az argon gázzal töltött üvegtechnikának köszönhetően télen benntartható a meleg a lakásban. 

⚠️ Fontos
Az új nyílászárók megrendelése előtt szükséges levenni a régi ablakok és ajtók pontos méreteit. Ezt érdemes szakemberre bízni, ugyanis a beépítéskor akár a kisebb eltérések is gondot okozhatnak. Alapos helyszíni felméréssel megelőzhetőek a felesleges bontási munkálatok, így a beépítés egy alkalommal megtörténhet. Ön pedig élvezheti az azonnali eredményt: az alacsony fűtésszámlát és a magas komfortot.

Mikor érdemes nyílászárót cserélni?

Bontás nélküli megoldással az ablakcsere akár télen is gyorsan elvégezhető, anélkül, hogy kihűlne a lakás
Sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy érdemes nyáron, a fűtési szezon előtt beszereltetni az új ajtókat, ablakokat, vagy a hideg évszakban is megoldható.

Szerencsére a nyílászáró csere időzítését nem szükséges előre tervezni, hiszen megfelelő körültekintéssel ezek a munkálatok bontás nélkül, akár egy nap alatt is elvégezhetők. Az időjárás ugyan fontos tényező, így például a nagyobb esőzést érdemes elkerülni, ám a szigetelés javításával nem érdemes megvárni a nyarat, mert már az aktuális fűtési szezonban is jelentős rezsi összeget takaríthatunk meg egy gyors cserével.

 

Nyílászáró csere télen: hogyan vágjunk bele?

ablak csere után takar elem felhelyezése
Ablakcsere télen? Nálunk nem akadály… 🙂

A nyílászáró csere télen sem jelent akadályt, mivel viszonylag gyorsan, bontás nélkül akár egy nap alatt is megoldható. Szerencsére ma már léteznek olyan purhabok és tömítőanyagok az ablaktok és fal közötti hézagok kitöltésére, amelyek szilárdulási képessége -20 Celsius fokon is tökéletes. 

Csapadék vagy hideg idő esetén általában egyszerre egy nyílászárót cserélnek ki,  így nem fog az egész ház kihűlni, az egyes helyiségek gyorsan újra felfűthetők. A fűtési szezon hátrelévő részében pedig akár több havi fűtésszámlát is megspórolhat.

Fa vagy műanyag nyílászáró a jobb választás? 

Műanyag ablak, csere után

Mindkét nyílászáró típusnak megvan a maga előnye és hátránya, ám ezek ismeretében viszonylag könnyen döntést lehet hozni. Ellentmondásosan hangozhat, de a műanyag nyílászárók sokkal környezettudatosabbnak bizonyulnak. A műanyag ajtók és ablakok ugyanis rendkívül energiahatékonyak, segítségükkel lecsökkenthetjük a szükséges fűtés mértékét. 

A manapság gyártott fehér PVC ablakok duplaüveges vagy háromrétegű kivitelben készülnek, így hideg időben sem párásodnak – legfeljebb kívülről, ami nem jelenthet problémát. A műanyag nyílászárók emellett olcsóbbak is, mint faanyagból készült társaik.

Fa ablak, csere után

Ennek ellenére természetesen esztétikai okokból dönthet a fa nyílászárók mellett, ilyenkor érdemes nagy hangsúlyt fektetni a faanyag kiválasztására. A magas gyantatartalmú fajták esetén – ide tartozik például a borovi fenyő – ugyanis a napsütés hatására előbújó gyanta miatt sérülhet a felületkezelés. A továbbiakban pedig a fa védtelenné válik a párával és a nedvességgel szemben, és könnyen megvetemedhet. A lucfenyő ebből a szempontból hálásabb választás, ám a nedvességnek és a párának leginkább a trópusi fajták állnak ellen, amilyen a merantit vagy az eukaliptusz. 

Szerencsére ma már létezik olyan hőkezelési eljárás, mely során magas hőmérsékleten elvonják a faanyag víztartalmát, így az ellenállóbbá válik a kéregbogarak támadásaival és a vetemedéssel szemben, ilyen módon akár a minőségi borovi fenyő nyílászáró is jó választás lehet.

Kompromisszumos megoldásként sokan kérik a műanyag ablak fóliázását. A többféle színben kapható fólia segítségével akár igazi fahatás érhető el. Még pár méter távolságból sem lehet megállapítani, hogy valójában műanyag ablakot látunk. Ezek a fóliák többnyire UV- és időjárásálló kivitelben kaphatók. Hátrányuk, hogy a sérülések jobban meglátszanak rajtuk. A fóliázott ablak esetén hozzávetőlegesen 30-40%-kal magasabb végösszeggel számolhat, mintha a fehér PVC ablak mellett dönt.

Mire figyeljen az ablakok kiválasztásakor?

Akár fa, akár műanyag nyílászáró mellett dönt, ablakok esetén érdemes olyan megoldást választani, amely teljesen kinyitható és buktatható is, így saját igényei szerint szabályozhatja a beáramló levegő mértékét. 

 Fontos szempont lehet még, hogy egy- vagy kétszárnyú ablakokat választ. A többszárnyú ablakoknál van lehetőség váltószárnyas, azaz középen felnyíló típusra. Az ilyen kialakítású ablakokon csak az egyik szárnyon található kilincs, a második szárnyat pedig egy rúdzárral, azaz nyitó füllel lehet kitárni. Ebben az esetben a második szárnyat csak teljesen lehet kinyitni, így csak egy bukó-nyíló ablakunk lehet.

Lehetséges ugyanakkor tokosztott verziót kérni, ezáltal lehetséges mindkét szárny bukó-nyíló funkciója. Ebben az esetben a szárnyak függőlegesen osztottak és mindkét szárnyon kilincs található.

A Perfekt-Mór kínálatában fa- és műanyag nyílászárók széles választéka áll rendelkezésre, melyek között biztosan megtalálja az Ön otthonába illőt. Akár egyedi méretű ajtókat vagy ablakokat is legyártunk, az ajtók pedig személyre szabhatók az egyedi ajtóbetétek és oldalüvegek segítségével, melyek többféle színben is rendelkezésre állnak.

Hogyan válassza ki a tökéletes ajtót?

műanyag ajtó csere után
Műanyag bejárati ajtó

Bejárati ajtók esetén sarkalatos kérdés, hogy műanyag, fa vagy acél biztonsági ajtót válasszunk. A biztonsági ajtó anyaga jelentősen befolyásolja az általa nyújtott védelem szintjét – ebben az esetben is igaz, hogy az „olcsó húsnak híg a leve”, így ha már biztonságba fektetünk, nem érdemes spórolni. A műanyag bejárati ajtók kedvező árfekvésűek és jó szigetelők, és nem igényelnek felületi karbantartást. A fa ajtók jóval barátságosabb, természetes hatást keltenek, beltérre érdemes inkább ilyet választani. 

Nyílászárók kiegészítői

Érdemes előre gondolkodni és már a nyílászáró cseréjének megrendelésekor jelezni, hogy milyen kiegészítőket szeretnénk majd az új ajtókhoz és ablakokhoz, mert az egyidejű rendeléssel nagyon sokat spórolhatunk.

Míg némely kiegészítők a praktikumot szolgálják, másokat a megjelenés szempontjából érdemes megfontolni, hogy illeszkedjenek a lakás berendezéséhez és egyéni stílusunkhoz. Lássuk, mire érdemes odafigyelni!

Redőny

A redőny véd a nap erős sugaraitól, és a nyári időszakban nyugodtabb alvást biztosít, így többnyire nem kérdés, hogy szükségünk van-e rá. 

Fa redőnyök ma már legtöbbször műemlékvédelmi okokból kerülnek fel, sokkal gyakoribb választás a műanyag vagy az alumínium redőny. 

Kérhető gurtnis, azaz kézzel le- és felhúzható kivitel, valamint elektromos szerkezet – ilyenkor meg kell oldani az áram odavezetését is. Ez egy egyszeri beruházás, ami azonban állandó kényelmet nyújt. Fontos, hogy a távirányítós megoldásba kizárólag minőségi alumínium redőny esetén érdemes fektetni. Ha műanyagot választunk, akkor be kell érnünk a kézi, gurtnis megoldással.

Leggyakrabban a redőnyt utólag teszik az ablakra, ilyenkor azzal kell számolni, hogy a külső tok látható marad. Szebb látványt nyújt a ráépíthető tokos megoldás, mely a cserével egy időben kerül beépítésre. A legesztétikusabb azonban a vakolható tokos redőny, mely kizárólag újépítésű házak esetén lehetséges, ugyanis még a vakolat befejezése előtt kell felszerelni. Ilyenkor a redőny tokját a szigetelésbe rejtjük.

A Perfekt-Mórnál külső- és ráépíthető tokos, illetve vakolható és alumínium redőnyök közül is választhat. Újonnan épülő házak és meglévő nyílászárók külső síkjára felszerelhető redőnyöket egyaránt biztosítunk.

Szúnyogháló

Ha szeretné távol tartani a kellemetlen vérszívókat és egyéb rovarokat, akkor a szúnyogháló beszerelése sem kérdéses. Ma már léteznek a nyílászáróval kombinált mobil szúnyoghálók, amelyek gazdaságos megoldást kínálnak, de utólag is felszerelhető a szúnyogháló. A kényelem érdekében érdemes fix helyett nyitható szúnyoghálót választani, így kedve szerint szabályozhatja azt, valamint az ablakok takarítása is könnyebben kivitelezhető.

Könyöklő és ablakpárkány

A beltéri könyöklők célja, hogy szebbé varázsolják otthonát, és a fényigényes szobanövények is új életre kaphatnak az ablakban elhelyezve. A kültéri párkányoknak sokkal inkább vízelvezető szerepük van, ugyanis segítenek megakadályozni az ablakokból lefolyó csapadék felgyülemlését.

Az általunk forgalmazott könyöklők és párkányok ellenállnak az időjárás viszontagságainak, például a magas páratartalomnak és a heves esőzéseknek.

Zárszerkezet és kilincs

Az ajtó kiválasztásakor a kilincsről és a zárszerkezetről is dönteni kell, hiszen ez befolyásolja az ajtó biztonságát.

A kilincs lehet klasszikus, vagy modernebb változat, míg zárból választható kilincs vagy kulcs működtetésű, biztonsági zárbetétes. 

Kollégáink egy ingyenes helyszíni felmérés során ellátják Önt tanácsokkal és ötletekkel az ajtó tartozékainak kiválasztásával kapcsolatban, és a magunkkal vitt katalógusból akár azonnal ki is választhatja az Önnek tetsző verziót.

Lakberendezés

Ha az újonnan épített vagy teljesen felújított házban most alakítjuk ki a lakás stílusát, akkor érdemes a nyílászárók és a kiegészítők kiválasztásakor azt is átgondolni, hogy milyen összképet szeretnénk majd viszontlátni: például milyen függönykarnist szeretnénk majd felszerelni. Egy- vagy kétsoros függönyrúdra lesz szükségünk, vagy olyan modern és látványos megoldások közül válogatunk, mint a római roló vagy egy színes szalagfüggöny.

Nyílászárók beszerelése

Ablakcsere közben. Nálunk simán megy!

A következő lépés a régi nyílászárók eltávolítása, és a beszerelési munkálatok elvégzése. A fejezet célja, hogy vázoljuk a lehetséges problémákat, amelyeket az átgondolt szakemberválasztással ki lehet védeni.

Legtöbbször a probléma, hogy a szakember nem méri fel személyesen a régi nyílászárók állapotát, és a megrendelőre hagyja a méretek levételét is. Ilyenkor sok esetben a beépítés során kell szembesülni azzal, hogy a mérések pontatlanok voltak, és a megvásárolt nyílászárók azonnali, vagy éppen bontás nélküli beépítésére nincs lehetőség. Ez különösen családiházak esetén jelenthet problémát, ahol ritkán találkozni szabványméretekkel.

Gyakran előfordul még, hogy a megbízott szakember nem vállal esztétikai javításokat. Ezért az ajtósok vagy ablakosok bontókalapáccsal nekiesnek a nyílászáró tokjának, mondván, hogy a végeredménnyel úgyis valaki másnak kell bajlódnia. 

A bontási munkálatok során szinte kiküszöbölhetetlen a fal és járólap sérülése. Ha a sérült csempedarabokat nem tudjuk meglévő készletből helyettesíteni, akkor a burkoló munkadíja mellett az alapanyagok beszerzése is jelentős pluszköltséggel járhat, a festésről nem is beszélve! A fali sarkokból is könnyen letörhetnek darabok, amelyeket később gipszkartonozással kell pótolni.

Nyílászáró csere bontás nélkül akár egy nap alatt

A régi nyílászárók eltávolítása, az új nyílászárók beépítése és beállítása precíz és szakmai munkát igényel. Ehhez pedig elengedhetetlen az alapos helyszíni felmérés, amelyet a Perfekt-Mór csapata ingyenesen biztosít az Ön számára.

Az egyedülálló bontás nélküli módszernek köszönhetően nem keletkezik törmelék, és újrafesteni sem szükséges a helyiséget. Régi, rosszul szigetelő és elavult nyílászáróit gyorsan, precízen hőszigetelő modellre cserélheti. A hideg évszakban így akár többhavi fűtésszamla költséget is megspórolhat. 

Miért nem szükséges bontani? Míg sok szakember a régi nyílászáró tokot bontással eltávolítja, az általunk alkalmazott módszer előnye abban rejlik, hogy az új ablak- és ajtószerkezetet a meglévő kereten belülre helyezzük el. A helyszíni felmérés során a régi tokszerkezeretről pontos méreteket veszünk, melyhez tökéletesen illeszkedő, esztétikus takarást alkalmazunk. 

Tekintse meg, hogyan zajlik lépésről lépésre a teljes nyílászáró csere bontás nélkül a Perfekt-Mór szakértőivel.

Milyen előnyei vannak még a Perfekt-Mórnak?

  • Minőségi fa-és műanyag nyílászárók – az otthonában lévő ajtókat és ablakokat megbízható, strapabíró típusokra cseréljük.
  • Tökéletesen illeszkedő ajtók és ablakok – a finom beállításoknak köszönhetően az új ajtók és ablakok könnyen nyithatók és zárhatók, és teljesen huzatmentesek lesznek.
  • Beltéri és bejárati ajtók cseréjét egyaránt elvégezzük – az ajtóbetétek a kiváló minőségüknek köszönhetően ellenállnak a legzordabb időjárásnak is. 
  • Velünk mindent egyszerre megvalósíthat – amennyiben a régi nyílászáró tok sérült vagy megvetemedett, és így cserére szorul, akár a kőműves munkákat is elvégezzük, valamint a falsérüléseket is kijavítjuk.
  • Kiegészítők széles választéka – új nyílászáróihoz az Önnek tetsző kiegészítőket is kiválaszthatja, legyen szó gurtnis vagy elektromos redőnyökről, strapabíró szúnyoghálóról vagy modern ajtókilincsről, nálunk mindent egyben megrendelhet.
Elégedett vásárlóink a legjobb visszajelzés. Köszönjük a bizalmat! 🙂

Összegezve

Amennyiben a régi nyílászáró-keret megvetemedett, akkor elengedhetetlen az ajtók vagy ablakok cseréje. Új nyílászárókkal jelentősen javítható a helyiség hőszigetelése. Az ablakok vagy a bejárati ajtó cseréje a téli évszakban sem jelent gondot a megfelelő óvintézkedések betartásával. A Perfekt Mór Kft módszerével pedig akár egy nap alatt befejezhetők a munkálatok – anélkül, hogy bontásra és utólagos javításra lenne szükség. A régi, rosszul záródó ajtók tökéletesen fognak illeszkedni, így a meleg megtartása mellett a jobb hangszigetelés is magasabb komfortérzetet eredményez.

KÉRJEN, INGYENES HELYSZÍNI FELMÉRÉST ÉS KONZULTÁCIÓT AZ ALÁBBI GOMBRA KATTINTVA!