Rezsicsökkentés nyílászáró cserével: Útmutató a gyors és hatékony megoldáshoz

Rezsicsökkentés nyílászáró cserével

Amennyiben a családi kassza nincs felkészülve egy tetőfelújításra vagy homlokzati szigetelésre, már a nyílászáró csere is hozzájárulhat a fűtés számla csökkentéséhez. Ebben a cikkben mindent megtudhat arról, mennyit lehet spórolni a fűtési időszakban a nyílászárók cseréjével. hogyan érdemes új ablakot és ajtót választani, valamint milyen szakemberhez érdemes fordulni.

Emellett bemutatjuk a Perfekt-Mór bontás nélküli módszerét, mellyel elkerülheti a költséges utómunkálatokat a nyílászáró csere során. 

Hogyan védekezzünk a megemelkedett rezsiköltségek ellen?

A rezsicsökkentés módosításának hatására mindenki a spórolásra törekszik. Sajnos hazánkban a régi házak energetikai szempontból rendkívül elavultak, ami az épületek közel kétharmadát jelenti. Bár a jelenlegi álláspont szerint a Kádár kockák, azaz a legfeljebb 100 m2 területű, négyzetes alaprajzú épületek rezsije korszerű szigeteléssel és megfelelő odafigyeléssel tartható az átlagfogyasztáson. 

A lakásvásárlásban gondolkodóknak egy távfűtéses panel vagy egy korszerű újépítésű otthon a legoptimálisabb választás. Utóbbi hosszú távon energetikai szempontból jobb döntésnek bizonyulhat.

A másik aktuális probléma a fűtési rendszer korszerűsítése, azaz a régi gázkazánok kondenzációs vagy elektromos kazánra cserélése. Ez akár többmillió forintos beruházást is jelenthet egy családnak a fogyasztási szokások fényében, különösen amennyiben a kéményt is át kell alakítani. 

Azonban hiába dönt a fűtési rendszer modernizálása mellett, megfelelő szigetelés és korszerű nyílászárók nélkül a megtermelt hő kiszökik az ablakok vagy az ajtó résein keresztül. A beruházás előtt tehát mindenképpen győződjön meg róla, hogy szükséges-e nyílászáró csere.

Új, általunk beépített nyílászáró

Mennyit lehet spórolni a nyílászáró cserével?

A régi vagy nem megfelelő szigetelés akár 30 százalékkal is megdobhatja a fűtés költségeit, és ezen belül is a legnagyobb hőveszteségért a nem megfelelő nyílászárók felelnek.

Tehát, amit elsőként érdemes megfontolni az energiafogyasztás csökkentése érdekében, az a kültéri ajtó cseréje és az ablakcsere.

Kültéri és ajtó cseréje 

Amennyiben csak kisebb rések vannak az ajtó és a küszöb között, esetleg a vasalat sérült, akkor az ajtók felújítása mellett is dönthetünk. Ám amennyiben régi faajtóink vannak, melyekben a faanyag megvetemedett vagy rothadásnak indult, akkor mindenképpen szükséges a kültéri ajtó cseréje.

Kültéri ajtónál a műanyag bejárati ajtók kedvező árfekvésű megoldásnak bizonyulhatnak, viszonylag széles méret- és mintaválasztékkal és kedvező hőszigetelési képességgel.

Ha a természetes megoldások kedvelői esztétikai szempontból a fa bejárati ajtók mellett döntenek, akkor ügyeljenek a megfelelő biztonságtechnikai védelemre, és a minőségi faanyag kiválasztására. A fa ajtók hátránya, hogy élettartamuk megóvása érdekében rendszeres felületi kezelést és karbantartást igényelnek.

Az ingyenes konzultáción, teljes körű tájékoztatást adunk Önnek és megtaláljuk a legjobb, személyre szabott megoldást 🙂

Ablakcsere során mire figyeljünk?

Az ablakok kiválasztása esetén akár műanyag, akár fa ablakok mellett döntünk, kiemelt szempont legyen az alapanyagok minősége, hiszen a jelenlegi rezsiárak mellett a befektetésünk így még hamarabb megtérül. 

Érdemes több ajánlatot is bekérni, hiszen a beérkezők közül jó pár valószínűleg eltérő műszaki tartalommal és minőségi paraméterek mentén készül. Azt is tudakoljuk meg, lehetséges-e változtatni az ablakok kiosztásán, illetve a redőnyök, a szúnyogháló és a párkányok is részét képezik-e az ajánlatnak.

Amennyiben kizárólag műanyag nyílászárók beépítését tervezzük, érdemes még egy dologra odafigyelni. Fontos tudni, hogy a jelenlegi jogszabályok értelmében, ahol nyitott égésterű készülék (pl. kandalló, gázkazán) van, ott szellőzőt kell beépíteni a nyílászáróba.

Az ablakcsere munkálatok megkezdése előtt elengedhetetlen a körültekintő, pontos helyszíni felmérés. Egy szoruló vagy nem megfelelően záródó ablak a későbbiekben sok problémát okozhat. Mi az ablakcsere előtt ingyenes helyszíni felmérést végzünk, így Önnek nem kell amiatt aggódnia, hogy a meleg később kiszökik a nem megfelelően záródó ablakokon.

A jól szigetelt ablak energiahatékonyabbá teszi az ingatlant

Teljes nyílászáró csere bontás nélkül, akár egy nap alatt

Sokan azért mondanak le a teljes nyílászáró cseréről, mert nem szeretnék, hogy otthonuk a bontási munkálatok miatt építési területté váljon. A felesleges zaj mellett ez váratlan kiadásokat is jelenthet, hiszen az ablakok és ajtók cseréjét követően jellemzően kőműves, burkoló és festő szakemberre is szükség van.

Jó hír, hogy ma már a nyílászáró csere bontás nélkül is kivitelezhető. A Perfekt-Mór által alkalmazott módszer nem jár porral és felesleges kosszal, emellett a csempe vagy a burkolat sem sérül.

A nyílászáró csere során a választott, új ajtó- vagy ablakszerkezetet a meglévő kereten belülre helyezzük el. A felmérés során pontos méretet veszünk a régi tokszerkezeretről a megfelelő illeszkedés érdekében. Így maga a csere bontás nélkül, akár egy nap alatt megoldható.

Nem kell aggódnia a látvány miatt sem, ugyanis esztétikus, egyedi PORTAS alapanyaggal burkolt MDF lap takarást alkalmazunk. 

Miért válassza a Perfekt-Mórt a nyílászáró csere elvégzéséhez?

 • Fa és műanyag nyílászárókat egyaránt kínálunk – nálunk kiválaszthatja az otthonába illő, strapabíró ablakokat vagy ajtókat, akár speciális üveggel vagy  ajtóbetétekkel.
 • Nem csak szabvány méretek – egyedi szélességgel és magassággal rendelkező nyílászárókat is legyártunk, ezzel is igyekszünk elkerülni a bontás szükségességét.
 • Ingyenes helyszíni felmérés – személyesen mérjük fel a nyílászárók méretét és helyzetét, ezáltal korrekt és pontos ajánlatot adunk.
 • Könnyen nyitható ablakok – erős vasalatokkal dolgozunk,  így az ablakok hosszú távon könnyen nyithatók és zárhatók maradnak.
 • Pontos határidők – tapasztalatunknak köszönhetően előre meg tudjuk mondani, hogy mikor adjuk át a munkát.
 • Felfordulás nélkül – megkíméljük a csempét, a vakolatot, a tapétát, így nincs szükség utómunkálatokra.

Kérjen ingyenes helyszíni felmérést és konzultációt az alábbi gombra kattintva!

Tippek rezsicsökkentéshez: hétköznapi módszerek az alacsonyabb gáz-, víz- és áramfogyasztásért

 • Ellenőrizzük, hogy megfelelően záródik-e a hűtőnk ajtaja. Amennyiben a hűtő szigetelésében rések találhatók, érdemes egy háztartási-gép szerelő segítségét kérni, de akár magunk is elvégezhetjük a szigetelés cseréjét. 
 • Még meleg ételt ne tegyünk a hűtőbe, mert ennek lehűtéséhez a készülék jóval több energiát fog felhasználni. A hűtő hőmérsékletét érdemes 6-7 fok körül tartani, mert 5 foknál már 15%-kal is nőhet a fogyasztása.
 • Egyes számítások szerint évente akár 7-10%-ot spórolhatunk az energián, ha ruháinkat 60 Celsius-fok helyett 40 vagy 30 fokon mossuk. Érdemes a mosást egy napra időzíteni, mert egymás után indított programok esetén a gépnek nem kell minden alkalommal újra bemelegednie.
 • Hosszú főzési időt igénylő ételeknél használjunk kuktát, és mindig tartsuk rajta a fedőt a készülő ételeken.
 • Megosztó téma a villanykapcsolók megfelelő használata. A mai korszerű, energiahatékony izzók esetén általánosságban elmondható, hogy amennyiben 10-15 perc múlva újra használnánk a fényforrást, akár égve is hagyhatjuk, ezzel nem ér minket nagyobb energiaveszteség.
 • Ha több napra elutazunk, kapcsoljuk ki a bojlert, és korszerűtlen készülék esetén váltsunk olyanra, amelyen található energiatakarékos beállítás.

Természetesen a fenti tippek betartásával mindössze töredékét spórolhatjuk meg annak, amit egy minőségi nyílászáró cserével vagy homlokzati szigeteléssel elérhetünk.

Mennyit spórolhatunk a rezsin nyílászáró cserével?

A régi vagy nem megfelelő szigetelés akár 30%-kal megdobhatja a fűtés költségeit, és ezen belül is a legnagyobb, közel 30% hőveszteségért a nem megfelelő nyílászárók felelnek. Tudjon meg többet arról, hogyan spórolhat a precízen, helyszíni felmérés alapján kivitelezett ablak- és ajtócserével!

Megoldható egy nap alatt akár bontás nélkül a nyílászáró cseréje?

Igen. A Perfekt-Mór Kft. módszerének segítségével a nyílászáró csere során a választott, új ajtó- vagy ablakszerkezetet a meglévő kereten belülre helyezzük el. Csapatunk a helyszíni felmérés során pontos méretet vesz a régi tokszerkezeretről a megfelelő illeszkedés érdekében. Így a csere bontás nélkül, akár egy nap alatt megoldható.